tisdag 1 december 2009

Helt galet goda lussebullar


Ingredienser:
5 dl mjölk
1 påse (0,5 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
100 g mjukt smör
16-17 dl vetemjöl special

Fyllning:
150 g mjukt smör
1,5 dl socker
1, 5 tsk vaniljsocker
150 gr hackad vit choklad

Smör till pensling och strösocker att doppa de färdiga bullarna i

- Smula ner jästen i en bunke och värm mjölk + saffran till 37 grader.
- Häll mjölken över jästen så den löser sig och tillsätt sedan kesella, socker och salt. Rör ihop.
- Tillsätt mjukt tärnat smör varvat med mjölet under omrörning. Blanda inte i för mycket mjöl, degen ska vara klibbig.
- Jäs under bakduk i ca 45 eller till dubbel storlek. Dela sedan degen i två delar och knåda på mjölat bakbord till en smidig deg som lätt går att kavla ut till en stor rektangel.
- Bred över fyllningen (smör,socker,vaniljsocker) på halva rektangeln och strö över den hackade vita chokladen. Vik ihop rektangeln på mitten och skär därefter degen i smala remsor. Snurra remsorna till knyten och lägg dem på en plåt.
- Jäs ca 20 min till och grädda sedan i 225 grader i ca 7 minuter.
- Låt de färdiga bullarna svalna på galler under bakduk och pensla dem sen med smör och doppa dem i socker innan de ska ätas.


Det här receptet knåpade jag ihop igår från två andra recept och ändrade dessutom lite. Och de blev verkligen super smaskiga! Lätt de godaste lussebullarna jag ätit. :)


Sofie

Inga kommentarer: